Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van een droge (dry) acupunctuurnaald. Door middel van een speciale techniek worden uw spieren aangeprikt zodat deze snel en langdurig ontspannen. Dry needling is geen acupunctuur.

Bij dry needling wordt vaak één naald gebruikt waarmee de spier kortdurend wordt geprikkeld. Dry needling prikt specifieke punten, zogenaamde triggerpoints.

Triggerpoints
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn de in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Deze kunnen ontstaan door tal van oorzaken zoals stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het lichaam bouwt triggerpoints willekeurig en onwillekeurig op. Ieder menselijk lichaam heeft triggerpoints maar dat wil niet zeggen dat u daar last van hoeft te hebben.

Wat doet de fysiotherapeut
De Fysiotherapeut zal na de intake en het onderzoek u klachten analyseren. Daarna wordt de spier die mogelijk de pijn veroorzaakt verder onderzocht op aanwezige triggerpoints. Deze triggerspoints worden behandelt middels dry needling waarbij het doel is de spier snel en langdurig te ontspannen.

Het inbrengen van het naadje voelt u bijna niet. Als de juiste triggerpoint wordt aangeprikt spant de spier kort aan. Dit geeft vaak een soort kramp gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u makkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat stijf of vermoeid aan, maar dit is vaak van korte duur. Na de behandeling krijgt u oefeningen en adviezen mee voor thuis.